E-sportbetting

E-sporten är på tydlig frammarsch världen över och markerar stolt att det är här för att stanna. Tittarsiffrorna på e-sportsevenemang utklassar många andra sporter; där exempelvis League of Legends-turneringar når 60 miljoner tittare för finalen i turneringarna, jämfört med Stanley Cup-finalen i ishockeyns NHL som bara nådde 6 miljoner.

Med den ökade populariteten blir e-sporten också ett naturligt inslag i andra delar av samhället som intresserar sig för sport, nämligen hos spelbolagen. Nu för tiden håller de flesta större spelbolag odds på e-sport och både stora som små turneringar och matcher finns tillgängliga på deras sidor.

Jämfört med traditionell sport är skillnaderna väldigt små och i det stora hela går bettingen till på snarlika sätt, vare sig du bettar på VM i fotboll eller en internationell turnering i CS:GO. Spelbolagen ger ut odds på matcherna, som visar hur stor vinst en insats skulle ge vid utdelning. Ju högre oddsen är, det vill säga desto mer pengar en vinst skulle ge, desto större osannolikt är utfallet. Segertippade lag har alltså alltid lägst odds.

Vad avgör då vilket lag som är segertippat inför matcherna?

  • Hur bra de är generellt.
  • Vilken form de uppvisat på senare tid.
  • Om det kan ligga någon speciell omständighet kring matchen.

Att vara förberedd är A och O för att förbättra sina chanser mot oddsen. Ju mer du kan om spelarna och lagen, desto större chans är det att du kan ha fått information som inte har påverkat oddsen. Lär dig spelet (spela det även gärna själv), följ proffsscenen och ha koll på hur det gått tidigare för de som mötts. Om ett lag hamnar i en svacka gör de antagligen det av en anledning. Dålig träning, personliga problem och annat kan få vilken spelare som helst att fokusera och prestera sämre. Följer du exempelvis lagen på sociala medier kan du få reda på sådana detaljer mycket tidigare och då veta att även om oddsen håller ett lag segertippat så kommer de med stor sannolikhet prestera sämre i matchen.

Specialbets

Som i andra sporter som kan ses live håller även många spelbolag till med liveodds. Där kan du under matchernas gång betta på en rad olika saker som kan ske under matchen, som vem som tar första poängen, ger första skadan, blir matchens MVP och annat.

E-sportens större spel

När det kommer till e-sport handlar det ju i grund och botten om elektroniska spel och det finns det ju ett gäng. Men de populäraste och de som spelas mest är även de som får mest uppmärksamhet. Här listas några av de absolut vanligaste e-sporterna som garanterat har odds bland spelbolagen.

Counter Strike: Global Offensive (CS:GO)

CS:GO är spelet som i särklass bettas mest pengar på i Sverige och det är ett oerhört populärt spel att både spela och titta på. Spelet är av genren First person shooter och går i det stora hela ut på att utföra uppdrag på en bana, medan du undviker och skjuter ner motståndarlaget. Matcherna i spelet spelas mellan två lag, som har varsitt mål att utföra på banan. Som vilken annan lagsport som helst bettas det pengar på vilket av lagen som kommer att vinna matchen. Det brukar även finnas en del specialbets att göra, som även går att göra live

League of Legends (LoL)

Även LoL är en lagsport, men i det här spelet är vyn annorlunda och spelet hör till genren MOBA (multiplayer online battle arena). Som genren antyder spelas matcherna i en arena, där varje spelare kontrollerar en karaktär som slåss i arenan. Arenorna är uppbyggda på specifika sätt; där matcherna går ut på att förstöra det andra lagets bas, som oftast finns i vardera ände av arenan. Utöver vilket lag som vinner matchen finns det ofta specialbets att satsa på, som exempelvis vilken spelare som ger första skadan, dödar första motståndaren eller förstör första byggnaden.

Heroes of the Storm (HOTS)

HOTS är av samma genre som LoL, men med en aning simplare mekaniker. Det är lättare att komma in i och titta på utan att vara direkt insatt i spelet, vilket har gjort att HOTS snabbt stiger i rankerna för bästa e-sport för åskådare. HOTS är dock fortfarande relativt nytt och har ännu inte helt gjort sig hemmastadd på arenan än.

Hearthstone (HS)

Hearthstone är baserat på ett annat spel, nämligen World of Warcraft. Då Hearthstone är ett samlarkortspel är varje kort en karaktär, ett föremål eller en förmåga från originalspelet. Som de flesta samlarkortspel är Hearthstone ett spel med strategiskt tänk bakom, där varje kort har styrkor och svagheter som spelaren nyttjar. Målet med spelet är att få ner sin motståndares livspoäng till 0, genom besvärjelser, hjältar och monster som symboliseras genom korten. I bettingvärlden är det sällan som enstaka matcher i Hearthstone har odds, utan det brukar komma möjligheter i samband med större turneringar. Då går det att betta på vart spelare placerar sig i turneringsrankingen, på specifika matcher i turneringen och vissa fall även med livebets under matcherna.